De architecten aan het woord
Arjan Onstenk van VFO Architecten en Anoul Bouwman van Architectenbureau Visser en Bouwman maken samen met BPD, Van Santvoort Ontwikkeling en Land's Heeren Vastgoedontwikkeling het ontwerp van de huizen in Huysackers. Aan de hand van een enthousiast interview vertellen ze wat hen inspireerde, wat er bijzonder is en welke details de nieuwbouwwijk zo uniek maken.
Arjan Onstenk
Anoul Bouwman
Arjan: "Bij dromen hoort verantwoordelijkheid"
Arjan trapt af: “In nauwe samenwerking met de gemeente Veldhoven, Visser Bouwman architecten en BPD heeft ons bureau ongeveer de helft van de ontwerpen gemaakt als aanzet naar het realiseren van een nieuwe dorpswijk in Veldhoven; Huysackers. De stedenbouwkundige opzet van deze duurzame en groene wijk als een van de uitbreidingswijken van de gemeente is die van een organisch gegroeid Brabant gehucht. Een op zichzelf staande gemeenschap met een centrale ruimte in de vorm van een groene brink, een klooster een dorpscafé, een fabriek en woningen voor een aantal voorname burgers. Tussen deze ankers groeit een dorp.
Typische kenmerken
In een organisch gegroeid dorp als Veldhoven onderkennen we naast de genoemde bouwstenen van een traditioneel dorp ook oude lanen, grotere groene buitenruimten en een dorpsrand met een logische overgang naar het buitengebied. Maar een nog belangrijker kenmerk zijn de groeiringen die gevormd worden door de opbouw in de tijd. Hier willen we in Huysackers natuurlijk rekening mee houden.
Grote verscheidenheid geeft voldoening
In deze nieuwe wijkuitleg wordt dit geprobeerd deze organische groei te reproduceren door de introductie van een viertal bouwstijlen, die in min of meer chronologische volgorde de groei van het dorp begeleiden. Het werken, als architect, met deze duidelijke uitgangspunten, naast een vraag naar een grote verscheidenheid in expressie, materialisering en detaillering geeft veel voldoening."
Ir. Arjan Onstenk
Architect VFO Architects | Urban design
Anoul: "Herkenbaar wonen in een duurzame wijk
"Wonen is iets wat je thuis leert. Je krijgt het mee van je ouders. Elke streek heeft zijn eigen woon-cultuur die past bij de mensen en bij de ecologie van de streek. Dit is niet een vast gegeven wat eeuwenlang hetzelfde blijft. Je leert ook van anderen, verschillende culturen mengen geleidelijk en er is technische vooruitgang. Toch hebben wij een gezamenlijk geheugen wat wij samen van het “wonen” vinden. Het collectieve geheugen van een “brabants dorp” is Huysackers.
Hier zijn individuele woningen samen een herkenbaar dorp. Het is wel een modern duurzaam dorp waar op een eigentijdse manier energie wordt bespaard en de privacy van de bewoners wordt gerespecteerd.
Wat het een brabants dorp maakt is de manier waarop iedereen zijn eigen herkenbare woning heeft in een herkenbare brabantse stijl. Vooral de manier waarop mensen met elkaar om gaan binnen deze wijk zal naar verwachting daardoor brabants gezellig zijn.
Een duurzame wijk maken
De verschillende woningen zijn zeer degelijk, onderhoudsarm en energetisch duurzaam. De installaties zijn volledig elektrisch en gericht op de toekomst. Niet alleen de woningen zorgen voor een prettige woonomgeving. Voor mij zal de nieuwe wijk Huysackers pas echt geslaagd zijn als er over een paar jaar een eigen actieve buurtvereniging is ontstaan met buurtfeesten, sportactiviteiten, gezellige borrels en gemoedelijkheid. Een buurt waarin je samen met anderen jezelf kan zijn".
Ir. Anoul Bouwman - Architectenbureau Visser en Bouwman