Zelf muren schilderen, waar moet ik rekening mee houden?

8 december '21

Het is de kleur op de muur die sfeer geeft aan je huis. En hoe fijn is het dat je met een leeg canvas begint in een nieuwbouwwoning? Laat de interieurstylist in jezelf maar naar boven komen. En de schilder! Want muren schilderen kun je laten doen, maar net zo goed zélf aanpakken. Met deze tips kom je tot het mooiste resultaat!

image alt

Kleurkeuze

Voordat je de sleutel van je nieuwe huis krijgt, heb je vast al nagedacht over de kleuren die je op je muren wilt. Maar pas als je echt in de ruimtes zelf staat, zie je hoe het licht valt en welke muur het beste een opvallende kleur kan krijgen. Met bijvoorbeeld de Flexa Visualizer App kun je de muur virtueel een kleurtje geven. En zie je ook welke andere kleuren mooi in het palet passen. Wil je eerst een kleur testen? Van veel verfmerken kun je kleurtesters kopen waarmee je op een stuk muur of karton de tinten kunt uitproberen.

image alt

Voorbereiding

Welke voorbereiding je treft, hangt er helemaal vanaf op welk moment je start met muren schilderen. Ligt er al een vloer met plinten, staan er al meubels en is de keuken al geplaatst? Zorg er dan voor dat je deze afdekt voordat je gaat schilderen. Is je huis nog zo goed als leeg? Dan volstaat het om alleen de kozijnen af te plakken met schilderstape. Zorg dat je hiervan voldoende op voorraad hebt, net als van verfbakjes, rollers, kwasten en plastic zakjes (daarover later meer). Zo voorkom je extra ritjes op en neer naar de bouwmarkt.

image alt

Voorbehandelen

Een leeg canvas is fijn, en je kunt vast niet wachten om te gaan schilderen! Bedenk wel dat er nog een stap aan vooraf gaat. De muren in een nieuwbouwwoning moeten namelijk eerst worden voorbehandeld, omdat ze anders alle verf opzuigen als een spons. En dat is zonde van je tijd en geld. Om te zorgen dat de verf goed blijft hechten, breng je op de muren eerst een grondlaag aan (primer of voorstrijk). In de bouwmarkt of verfwinkel kunnen ze je hierover adviseren.

Muren schilderen

Een voor de hand liggende tip, maar vergeet ‘m vooral niet voordat je echt die kleur op de muur strijkt: lees de aanwijzingen op de verpakking. Daarop staat bijvoorbeeld of je de verf moet doorroeren of niet, wat de temperatuur van de ruimte mag zijn, wat de droogtijd is voordat je het nogmaals kunt schilderen etc. En dan ga je écht aan de slag:

Na het schilderen

Ben je klaar met het schilderen van de eerste laag? Verwijder dan de schilderstape als de verf nog nat is. Zo voorkom je dat je verf of stucwerk lostrekt. Moet je nog een laag schilderen? Plak dan opnieuw af. En hoe zorg je ervoor dat je je kwasten en rollers goed houdt voor een volgende laag? Of wanneer je helemaal klaar bent? Hier wat tips:

Genieten maar!

Het is een secure klus, maar als de verf eenmaal op de muren zit, kun je genieten van een prachtig eindresultaat!

  Home
  Nieuwsoverzicht