Opgeleverd

Huysackers: het eerste gasloze dorp in Veldhoven

21 augustus '20

We nemen gas terug: in Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en bij het koken. In 2050 moeten we allemaal gasloos wonen. In nieuwbouwproject Huysackers lopen we daar alvast op vooruit: daar is zelfs geen aansluiting meer op het aardgasnet. Wil jij wonen in het eerste gasloze dorp in Veldhoven?

De voordelen van gasloos wonen

Alternatief voor gas in Huysackers

Er zijn verschillende alternatieven om een woning gasloos te maken. In Huysackers is gekozen voor een warmtepomp. Daarnaast worden de woningen Energieneutraal. We leggen je graag uit wat dat inhoudt! 

image alt

Warmtepomp: warmte uit de bodem, via gesloten bodemlussen

De woningen in Huysackers krijgen een bodemwarmtepomp. De warmtepomp vervangt de cv-ketel en werkt volledig op elektriciteit. Deze pomp onttrekt warmte in de winter en koude in de zomer uit de aarde onder de woning via gesloten bodemlussen. De bodemlussen gaan soms tot wel 200 meter diep de grond in.  De temperatuur van de onttrokken warmte is nog niet hoog genoeg om je woning mee te kunnen verwarmen. De warmtepomp brengt de temperatuur verder omhoog, een warmtewisselaar geeft de warmte uiteindelijk af aan de vloerverwarming. In de winter wordt koude opgeslagen in de grond en in de zomer warmte. Een extra voordeel van dit systeem is dan ook dat je je woning kunt koelen in de zomer. Dat is niet alleen comfortabel, je slaat de warmte ook weer op voor gebruik in de winter.

image alt

Energieneutraal wonen

Alle woningen in dit project zijn energieneutraal. Dat houdt in dat de energie die je verbruikt - voor onder meer verwarmen/koelen en warm water - en de energie die je opwekt ongeveer gelijk zijn. Hierdoor heb je in jouw woning zeer lage energiekosten. Dit bereiken we onder meer door goede isolatie, vloerverwarming en zonnepanelen. Alleen de stroomkosten voor bijvoorbeeld wasmachine, droger en televisie komen er nog bij. En een fijn voordeel: bij een energieneutrale woning heb je bij sommige hypotheekverstrekkers tot wel € 25.000 extra leenruimte, ongeacht je inkomen. Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning. Vraag dit zeker even na de bij de hypotheekverstrekker van jouw keuze.

Veelgestelde vragen