De bouw is begonnen

6 december '18

Bouwfase 1 van Huysackers in Veldhoven is begonnen. De eerste woningen waarvoor nu het startsein is gegeven, zijn 39 huurwoningen. Naar verwachting krijgen de eerste huurders begin 2020 de sleutel van hun nieuwe woning. In het eerste kwartaal van 2019 komen 64 projectmatige koopwoningen in verkoop.

Feestelijke start

Alle bij de bouw  van  Huysackers betrokken partijen - waaronder de gemeente Veldhoven en Floreffe, een samenwerkingsverband tussen Land 's-Heeren Vastgoedontwikkeling, Van Santvoort Ontwikkeling en BPD Ontwikkeling - kwamen vandaag samen op de bouwplaats om de start bouw te vieren. Ook woonstichting ‘thuis en Bouwinvest, die de huurwoningen hebben gekocht, waren aanwezig.

Wethouder Hans van de Looij verrichtte de officiële handeling. Met hulp van Sinterklaas en zijn twee Pieten werd de starthandeling voor de bouw uitgevoerd. Onder luid applaus is de bouw nu daadwerkelijk begonnen.

Duuzame nieuwbouw

Huysackers wordt een volledig nul-op-de-meter 'dorp'. Dit betekent dat de woningen zelf de benodigde elektriciteit opwekken met zonnepanelen. Warmtepompen zorgen voor de verwarming van de woningen. Huysackers krijgt geen gasaansluiting  en wordt daarmee het eerste gasloze ‘dorp' in Veldhoven. Ook voor de afvoer van regenwater is gekozen voor een duurzaam systeem. Overtollig regenwater wordt via de straat afgevoerd naar opvangvoorzieningen in het omliggende landschapspark, zoals wadi's, vijvers en beekjes.

Huysackers

Het 'dorp' Huysackers krijgt een centrale plek in Zilverackers aan de westzijde van Veldhoven, grenzend aan de Zilverbaan, ten zuiden van de Antwerpsebaan en tot onder de Roskam. Met respect voor het glooiende landschap komen in Huysackers in totaal 430 woningen. Het straatbeeld wordt qua architectuur heel divers aansluitend op de kenmerkende bouwstijlen voor de kempische dorpen. De verhoogde Brink vormt het centrale groene hart van de wijk waar omheen rijwoningen (huur), patiowoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en appartementen komen. Samenwerkingsverband Floreffe ontwikkelt het merendeel van de woningen. De gemeente Veldhoven verkoopt in de eerste bouwfase ook 18  particuliere bouwkavels.